Paleisweg 24, B-3886 LC Garderen

Welk glas kies ik voor mijn kas?

Een kas uit glas is tijdloos, onverslijtbaar, en makkelijk schoon te maken. Glas is dus een voor de hand liggende keuze. Het juiste glas voor je kas kiezen is wel niet zo eenvoudig, want er zijn verschillende opties. Is lichtinval voor jou het belangrijkst? Of isolatievermogen? En vergeet je uitzicht niet. In dit artikel zetten we voor en nadelen op een rijtje en helpen wij je bij je keuze.

Floatglas

Door haar hoogwaardige eigenschappen, goede isolatie en lichtdoorlatendheid is floatglas dé norm in de kassen-wereld. The way to go dus voor de meeste hobbytuinierders, want dankzij deze beglazing kunnen jij en je gewassen optimaal genieten van de warmte en het zonlicht. Wij voorzien je Euro-Serre dan ook standaard van glasplaten met 4 mm helder floatglas. De grote glasplaten komen op een unieke manier tot stand: Tijdens het productieproces wordt gesmolten glas en bij een temperatuur van zo’n 1500°C op een laag vloeibaar tin gegoten. Glas is lichter dan tin en blijft dus boven drijven. Daarop wordt het glas gecontroleerd afgekoeld en verlaat het de oven in zijn vaste vorm. Hierdoor is het eindproduct erg sterk, perfect vlak en overal precies even dik. Bovendien garandeert floatglas een topkwaliteit die stormen doorstaat, zeker in vergelijking met tuinbouwglas. Let wel, zowel float-als tuinbouwglas vallen bij breuk uit elkaar in scherpe stukken, wees dus extra voorzichtig met kinderen en huisdieren.

Tuinbouwglas

Tuinbouwglas is een goedkopere, minder sterke variant die sommige kasbouwers nog steeds gebruiken. In vergelijking met floatglas is tuinbouwglas zwaar, breekbaarder en is het oppervlak niet overal even dik. Daarnaast vertoont het glas door de fabricage trekstrepen, waardoor je niet de kwalitatieve afwerking verkrijgt die we willen garanderen. Om die reden biedt Euro-Serre geen tuinbouwglas aan.

Veiligheidsglas ( gehard glas)

Veiligheidsglas of gehard floatglas is zonder twijfel de veiligste keuze. Het heeft alle goede eigenschappen van ‘gewoon’ floatglas en is bovendien onder bepaalde omstandigheden - zoals heftig stormweer- wel vijf keer zo sterk als floatglas. Het glas ondergaat een gecontroleerde thermisch behandeling, waardoor de structuur van het glas verandert en bij breuk geen scherven meer vormt. Zo komen we bij het belangrijkste voordeel van veiligheidsglas: als het toch breekt, dan breekt het ‘veilig’. Het valt namelijk uit elkaar in duizenden kleine glaskorrels met afgevlakte kantjes, en niet in scherven, zoals bij floatglas. Je kan je er dus niet aan verwonden. Geen wonder dus dat openbare instellingen zoals zorgboerderijen, ziekenhuizen of scholen vaak voor veiligheidsglas kiezen. 

Thermopane glas

De zijkanten van de Tropic modellen bestaan uit 14 mm thermopane glas. Thermopane glas is eigenlijk een chique naam voor dubbel glas, met dezelfde eigenschappen en kenmerken. Thermopane glas is opgebouwd uit 3 lagen: 4 mm floatglas - 6 mm argongas - 4 mm floatglas. De ruimte tussen deze twee glaslagen wordt dus met gas gevuld om de warme lucht nog beter vast te houden. De uitstekende isolatie die hierdoor ontstaat is een kenmerk van onze Tropische kassen.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is een interessant alternatief voor glas.
Wil je je kas als orangerie gebruiken? Of er vorstgevoelige planten zoals cactussen laten overwinteren? Dan is extra warmte en isolatie nodig. Kunststofplaten zoals polycarbonaat helpen daarbij. De platen worden immers gescheiden door een luchtlaag die het energieverlies vermindert als je je kas verwarmt. Daarnaast is de kunststof onbreekbaar, sterk, elastisch en licht. Makkelijk te monteren dus.

Je moet wel weten dat het isolerende (helder) polycarbonaat niet zoveel licht doorlaat als floatglas. Ongeveer 75 procent van het zonlicht bereikt de inhoud van de kas. Dat is een stuk minder dan floatglas, dat ongeveer 90 procent doorlaat. 

Als je kiest voor opaal (melkwit) polycarbonaat, in plaats van helder, blijft er zelfs nog maar 65 procent zonlicht over. Verder is de kunststof niet transparant. De helderblauwe hemel bewonderen vanuit je kas kan dus enkel met een dak uit glas. Toch kan opaal polycarbonaat in het dak handig zijn. Als je je muurkas of veranda op de zuidkant warm wil houden maar wel wat afschermen van de brandende zonnestralen, bijvoorbeeld. Ook tropische planten houden van die extra isolatie. En jij misschien ook?In zo een geval raden wij je aan polycarbonaatplaten in het dak te plaatsen.

De meeste van onze modellen kunnen op aanvraag uitgerust worden met 8 mm polycarbonaat in het dak. We voorzien dan extra profielen van 8 mm waar de platen vlot ingeschoven kunnen worden.Mag het nog een graadje warmer? Neem dan eens een kijkje in ons Tropic gamma.De daken van deze modellen zijn standaard uitgerust met 16 mm dikke polycarbonaatplaten en zelfs de zijkanten kunnen op aanvraag afgedicht worden met polycarbonaat. Het grote voordeel: het zachte zonlicht en de hoge isolatiewaarde helpen je (tropische) planten de koude dagen door én verlengen het kweekseizoen in de kas. Natuurlijk is glas of kunststof ook een kwestie van persoonlijke smaak …

Niet gevonden wat je zoekt?

Ander glas of combinaties van verschillende soorten glas en polycarbonaat zijn ook mogelijk, maar enkel op aanvraag. Dus vraag het zeker even na bij ons.

okt 15, 2020